Jeles Tak..


Click here for Myspace Layouts

Monday, December 31, 2012

Sekolah

 Assalamualaikum, semoga anda sihat sejahtera. Malam ini saya terpanggil untuk publish entri yg terakhir... untuk tahu 2012. Rasanya kalau ini entri yg terakhir pun takde sapa kisah..

Pagi tadi saya pergi sekolah untuk pendaftaran dan pengurusan. Sebenarnya tak payah nk daftar pun masuk macam tu jerr. Well that's not the thing, now here's come the BOOM..!!.. masa rehat punyalah ramai.. memang tak makanlah aku. Sempat beli air jerr tu pun tak berapa nak ramai... Patutlah cikgu bahagikan rehat.. Alhamdulillah.

Sebenarnya aku pun heran. Cerita kat TV3 ni nak ulang berapa kali langsung?? Iklan dia tak cukup lama.. kalau boleh buatlah iklan 60 minit untuk satu cerita durasi 1 jam.. Sudahlah aku nak tidoq.. Happy New Year... Selamat Tahun Baru ..::CandyDate::..

Saturday, December 29, 2012

Mengarut 2012

 Assalamualaikum, pa habaq. tak sangka 2012 akan pergi tak lama lagi dan aku pasti pelbagai kenangan telah dilalui sepanjang tahun ini. Suka duka, tempuh bersama, tak kira kawan atau keluarga. Jadi korang mesti ada something yang menghiburkan. Well aku takde sesuatu yg menghiburkan tahun ini....... Nanti! aku ada sesuatu yg menghiburkan... Al-Quran. tak kira ke mana sahaja aku pergi.

 Ok korang mungkin tertanya-tanya apa motif si pailang ni? Apakah konsep yang diketengahkan? apa yang hendak digosip ni.. Sebenarnya takde apa pun yg aku boleh gosip dgn korang jadi aku akan tulis perkara mengarut.. Barang sekolah dah beli?.. jgn ditunggu duit RM100 yg dijanjikan takde gunanya..

 Kadang-kadang aku suka perkara yg semak lagi menyemak di celah-celah semak seperti header yang baru itu.. Bukan apa aku ni PMR 2013 candidate so I can't focus on study if I can't focus on internet. So itu sahaja yg aku nak kongsikan bersama para pembaca..

    Pelarian
  • Blog aku ada Malware plak..
  • Apa azam tahun baru korang
  • aku berazam supaya aku ada azam 

Sunday, December 9, 2012

Ayat Nak Balik Rumah Bila Sembang Dengan Kawan

 Assalamualaikum, apa khabar kepada pembaca sekalian, bulatan perhatian, dah Solat ke belum. Tak kisahlah solat apa jangan nak tinggalkan. Solat tu wajib. Ok korang pernah tak bila sembang dengan kekawan dan dah cukup masa untuk korang balik rumah. Tapi rasa bersalah jer nak tinggalkan kekawan korang. Jadi aku dah senaraikan beberapa ayat untuk korang supaya cepat skit balik.

Untuk yang Alim:
1. Sorry aku nak balik sembahyang
2. reply: awal lagi
3. korang nak masuk Syurga awal ke lambat.

Untuk yang Ranggi:
1. Yo, wa gerak lu.
2. reply: lek lu malam masih muda @ tak malam lagi
3. nak mati bukan kira tua ke muda @ nak mati tak kira siang ke malam.

Untuk yang 'Skema'
1. Maafkan saya, saya nak balik rumah
2. reply: Tapi kita masih belum selesai berbicara
3. Mak saya nak berbicara perkara yang lebih penting

Untuk yang Gengster
1. Chow dulu
2. reply: gengster mana ada balik awal
3. Bapak aku ketua gengster

Untuk yang biasa-biasa saja
1. Buybe kekawan sekalian
2. reply: ko nak pergi mana
3. Ku berasal dari tanah dan ke tanah akan ku kembali

Jadi itulah sedikit sebanyak maklumat yang aku dapat sampaikan. Mudah-mudahan bermanfaat untuk semua.

Friday, December 7, 2012

Semuanya Percuma

 Assalamualaikum, apa khabar kepada hadirin sekalian. Hari ini saya akan berkongsi satu laman web. Jadi...

Amaran 
Saya tidak akan bertanggungjawab terhadap apa jua yang akan berlaku. Anda mungkin akan mengalami simptom sakit telinga, bernanah mata, terbakar hati... Jika anda bukan pengguna Android.

Saya harap laman web yang saya kongsikan ini tidak langsi dan tidak mati?? Penuh dengan aplikasi dan permainan yang boleh dimuat turun secara percuma. Anda telah minat, jatuh cinta terhadap aplikasi yang anda lihat di Play Store, tetapi anda tidak mampu untuk membayar aplikasi itu? Jadi  laman web yang saya kongsikan ini dapat membantu anda. Anda juga boleh meminta aplikasi daripada admin laman web itu jadi harap ini bermanfaat untuk anda.

Wednesday, December 5, 2012

WiFi dan QR Code

 Assalamualaikum, apa khabar, semoga anda sihat sejahtera dan duduknya saya di atas kerusi ini sangat gembira sambil jari-jemari saya menari di lantai kekunci. First of all aku sangat berpuas hati dengan wifi yg baru sahaja dibeli (boleh kata barulah). Walaupun slow tapi tak mengecewakan aku.

 Dan ada orang pernah cakap "Buka internet malam-malam sebab malam tak ramai guna", aku dah lama tahu penjelasan tapi aku tak perasan jadi biarlah aku cerita pelan-pelan. Kalau pengguna Wifi seperti aku kuota sudah dibahagikan kepada bahagian siang dan malam. Tak faham? Ok contoh kalau beli kuota 8gb dia akan bahagikan 4gb waktu siang dan 4gb waktu malam. Lazimnya kita memang selalu berinternet waktu siang jadi kuota untuk waktu malam tidak digunakan sebab itu laju.

 Panjang betul perenggan dia atas! Kalau dah ada wifi memang teruk henset aku sebab aku maintain surf guna telefon pintar kesayangan aku ni. Sangat menyeronokkan dan bahagia. Lepas ni aku nak tengok movie plak! Tibalah masa untuk aku menjelaskan apa itu QR Code kepada kamu semua.



 QR Code ni maksudnya "Quick Response Code" trademark untuk jenis matrix barcode (kod dua dimensi) yang direka untuk industri automotif. Dan telah menjadi popular diluar industri itu kerana tindak balas yang cepat dan kapasiti yang besar. Seperti biasalah aku ni bukan wikipedia jadi kalau nak tahu lebih lanjut pergi ke sini. Untuk telefon aku gunakan Quickmark.

 Update tak sampai seminit
Kuota wifi ni dah nak habis dan Maxis sering hantar mesej supaya top-up kuota. cuba tengok kanan screenshot daripada henset aku ni. Semangat sikit nak Solat.

Wednesday, November 21, 2012

Xperia Blur V1.5 (Stock Kernel)

 Assalamualaikum, apa khabar, hai ho. Hari ini aku akan kongsikan pendapat aku tentang satu Stock Rom yg aku sedang guna. Setakat ini Alhamdulillah rom ini tidak mengecewakan aku dengan masalah yg kebanyakan dihadapi kerika aku menggunakan stock rom lain seperti Zencefil Lite ataupun heroDroid. Kenapa aku menggunakan stock rom? Itu kerana aku tidak boleh Unlock Bootloader. Kenapa? rasanya susah untuk ku menyatakan jawapan.

 Apapun aku memang sekeras-keras (jangan minum minuman keras) menyeru (katak Naruto) anda semua yang menggunakan Xperia X8 yang tidak boleh unlock bootloader dan ingin menukar rom X8 anda bolehlah cuba Xperia Blur. Rom yg aku nyatakan tadi sering kali masalah wifi.. Kerana aku ni kaki online jadi dimana saja aku pergi aku akan online dan masalah remeh ini sangat mengecewakan.. Dan ini aku dapat daripada XDA:

Features
  • Clean CM7.2 rom.
  • Great performance, alternate andreno libs.
  • Super smooth menu scrolling.
  • Really fast SD Card speed.
  • Fully deodexed.
  • Android Default Theme + Xperia S theme by Chris95X8 + ICS Theme by AChep.
  • 100% Working on Stock Kernel.
  • GSM / EDGE / HSDPA / 3G / WLAN 802.11n
  • ICS Transitions and Rotations.
  • Google Play Store
  • Fully-working camera. (Photo here.)
  • Great battery life.
  • AnTuTu Score: 1618 in Xperia Blur 1.4

Style
  • Great Roboto Light Font.
  • Xperia S Home Launcher
  • Minimalistic SEMC Digi Clock
  • Xperia S Ringtones.
  • Xperia S Alarms.
  • Xperia S Notifications.
  • Awesome Sounds.
  • Working on own Theme (not implemented already).
  • Option to reboot to CWM Recovery.
  • Xperia S Style SMS/MMS App.
  • Awesome Walkman Bootanimation by iiandskater! *-*
  • Sony Walkman Music App
  • Gallery 3D
  • Root Explorer

 Sekarang lupakan muqadimmah yg panjang berjela diatas. Rom ini memang sangat bagus boleh dikatakan segalanya berfungsi dengan baik dan setakat ini memang takde masalah. Dan Walkman telah menggantikan music player yg biasa, android version 2.3.7 dan sebenarnya ini PrimeHD tapi aku pun tak pasti kenapa panggil Xperia Blur.

Menggunakan Theme Chooser dan telah siap 3 Theme dan boleh pilih mana2 yg korang suka. Wallpaper pun smart tahap gaban. Ini memang Stock Rom terbaik pernah aku tahu.

Apapun kalau anda ingin mengetahui lebih lanjut bolehlah pergi ke sumber aku. Still Smiling Right Now. #PrayForGaza. Terima kasih buybe.

Saturday, November 17, 2012

#PrayForGaza

 Assalamualaikum kepada para pembaca sekalian sudi untuk membaca setiap entri yang saya post. Semasa kita sedang berseronok di bumi bertuah ini rakyat di Gaza kini ketakutan dan berdoa agar dapat menyelamatkan ahli keluarganya. Dan ini yang saya dapat daripada facebook:

Seorang ulama besar Pakistan, Syaikh Maulana Tariq Jamil mnyampaikan pengalaman dakwahnya ketika pergi dakwah di Jordan. Ketika di Jordan beliau pergi ke daerah perbatasan Jordan-Israel. Sampai di daerah perbatasan, ketika rombongan tabligh Syaikh Maulana Tariq Jamil selesai menunaikan solat subuh di salah satu masjid di dekat perbatasan, tiba-tiba seorang tentara Israel dari luar melihat ke arah dalam masjid. Setelah melihat sebentar lalu tentara Israel itu langsung pergi. Maka Syaikh Maulana Tariq Jamil menghampiri tentera Israel itu dan bertanya apa yg dia lakukan tadi. “Saya hanya ingin melihat berapa jumlah orang Islam yg hadir solat subuh di masjid,” kata tentera Israel itu. Syaikh Maulana Tariq Jamil sambil kehairanan bertanya “Kenapa?” Dia pun menjawab “Di dalam kitab kami ada tertulis “Jika diseluruh dunia jumlah orang Islam yg hadir untuk solat subuh berjemaah di masjid sama banyak dgn jumlah jemaah solat jumaat, maka saat itu Israel ak
an hancur.” Tetapi ketika tadi saya lihat di masjid jumlah orang Islam yg datang untuk solat subuh berjemaah masih sedikit, maka hati saya tenang, kerana umat Islam pasti tidak boleh kalahkan kami.”

Bahasa Melayu Gagal

                                                                                                                                             -Ibnu Batoota-

Apapun saya tetap akan update beberapa perkara.. Okey pagi tadi aku dan kawan aku Hiking naik gunung.. gunung apa? Gunung apa yang terletak berdekatan Guar Chempedak..tekalah.. Kadang-kadang korang mesti akan tanya soalan lazim seperti 'tak penat ke?', penat memang tak pernah wujud dalam kamus hidup aku (kalau aku ni biasa tapi masalahnyerr aku x biasa jadi memang sakit kaki jugaklerr..). Dan aku pergi bersama seorang kawan yang ntah tak normal ke apa aku tengah semput dia boleh rilekss jer.. seronok? Bolehlah menghabiskan masa lapang. Tapi aku tak naik sampai ke puncak kerana dek kepenatan yang teramat. Aku berazam lepas kalau nak naik gunung lagi aku naik motor je.

 Kepada pelajar sekolah yang sudah bercuti selamat bercuti kepada umat Islam di seluruh dunia aku harap masih tak terlambat untuk aku ucapkan.. Salam Ma'al Hijrah. #PrayForGaza tapi solat tak cukup takde maknenyer..(rasa macam cakap ngan cermin)

Tuesday, November 6, 2012

Kenangan Jamuan Kelas 2 Khas 2012

 Assalamualaikum, apa khabar, selamat sejahtera dan salam satu Malaysia. Apa khabar kepada para pembaca sekalian. Adakah anda ceria kerana itulah perasaan saya di saat ini. Saya sudah pun muntah kedarah ayam KFC. KFC memang hebat kerana setiap kali jamuan KFC jugak orang nak sebut..

 Apa pun seronok jugaklah walaupun ada seseorang menumpahkan air sarsi disaat Guar Chempedak ketiadaan air. Macam biasa aku akan post gambar tetapi mestilah di FB aku. Setahu aku lauk jamuan yang dijamah tadi adalah Ayam KFC, kek yg boleh tahanlah..., beberapa makanan ringan seperti lolipop, gula-gula dan sumi, air sarsi.


 Taktahulah kalau ada hidangan lain tapi best gak kadang-kadang melepak kat sekolah... Anyway aku ada install game Big Sport Fishing Mania dan gilalah jugak aku main game ni... Aku pun dah tak tau nak taip apa. Sekolah dah habis jadi bermulalah sebuah kehidupan budak ranggi tak pergi sekolah. Hujung minggu ni aku nak ambil kakak aku kat Perak.

 Aku dah takde aktiviti nak buat memandangkan SPM start awal and to all SPM candidate good luck and enjoy your paper.

Tuesday, October 30, 2012

Tutorial Photoshop : Kilat Pelangi

Assalamualaikum, malam ni terasa rajin plak nak buat tutorial sebab baru dapat idea. Ini 100% idea aku dan kalau ada persamaan pada blog lain itu sudah takdir. (serius idea aku kot..)
Sedutan gambar yang sudah siap
Muat Turun
1. Fail .psd yang siap. download
2. Gambar kilat. download
3. Font yang digunakan. Bauhaus

Langkah 1
Buka Photoshop dan tekan Ctrl+N. Buka gambar kilat kat Photoshop yang korang dah download tadi dan tekan V. Alihkan ke gambar yang masih blank tadi. Tekan Ctrl+T dan adjust supaya fit.

Langkah 2
Pilih Magic Wand Tool (W) dan klik pada kilat tersebut. Pastikan pilih yang bewarna hitam sahaja. Klik Select > Inverse (Shift+Ctrl+I) dan delete (Del)
Langkah 3
buat Layer baru dan tekan Gradient Tool (G). Usha bahagian atas dan klik pada gambar gradient tu dan pilih rainbow.




Langkah 4
Tekan Shift dan tarik dari bawah ke atas. Agak-agak sama saiz dengan kilat tu dah larrr.

Langkah 5
Sekarang klik kat bahagian mata tu untuk menghilangkan layer dan pilih layer Kilat. Pilih Magic Wand Tool (W) dan sekali lagi ulang Langkah 2 tapi jangan delete. Sekarang klik layer visibility Pelangi dan Klik Select > Inverse (Shift+Ctrl+I) dan delete (Del).

Langkah 6
Pastikan pilih layer Pelangi dan tukar Blend Mode kepada Screen. Sekarang korang tukar nama Layer 0 kepada Background atau create new layer.
Ini yang akan berlaku
Langkah 7
Pilih Paint Bucket Tool (G) kepada yang newbie bolehlah klik kanan pada Gradient Tool. Sekarang Set Foreground Color (bahagian kiri bawah) dan pilih warna yang korang nak. Pilih warna yang gelap sikit, aku guna #072d4e.


Langkah 8
Pilih layer Background tadi dan klik.

Langkah 9
Seterusnya pilih Brush Tool dan set saiz kepada 900px dan Hardness 0. Set foreground color yang agak2 lembut skit, #1367af. Create new layer dan brush di tengah gambar.

Langkah 10
Langkah ni sama je dengan langkah 9 jadi aku cuma akan taip kod warna je..
#197ccf
#2c96f0
#72bbf9

Langkah 11
Sekarang pilih layer-layer yg korang brush dan layer background, Layer > Merge Layer (Ctrl+E).

Langkah 12
Ini part yang paling best. Kalau korang tak suka benci warna biru yang mana aku guna tadi jangan risau, kita boleh tukar warnanya. Image > Adjustments > Hue/Saturation (Ctrl+U). Pastikan korang dah tick pada Colorize. Lightness : 0, Saturation : 100 dan Hue korang boleh ikut suka nak pilih tapi aku akan pilih Hue : 208

Langkah 13 (picisan)
Pilih Horizontal Type Tool (T) dan pilih font yang korang suka. Atau font Bauhaus. Tulislah apa yg korang nak dan kemudian tekan Ctrl+T.

Langkah 14 (picisan)
Korang boleh anggap dah siap kalau nak tapi untuk lebih menarik sabar lagi. Double klik pada layer tulisan korang dan tick pada Gradient Overlay. Jangan tick pada Align With Layer, pastikan korang set skala yang betul di Scale bawah sikit.
klik gambar untuk tumbesaran
Selesai. Selamat Hari Raya Aidil Adha..
Inilah hasilnya^_^

Ini contoh yang pertama. Tak berapa nak jadi tapi bolehlah.

Saturday, September 22, 2012

My Phone's Cover

 Assalamualaikum, apa khabar, mungkin tajuk ini pertama kali anda lihat dan mungkin akan bersiri?? Namun kita teruskan.. ini post yang sangat- sangat- sangat ringkas kerana saya cuma menceritakan tentang telefon saya.. Kepada yang meluat terhadap post ini kerana menyangka saya berlagak.. anda silap. Yang paling latest adalah Samsung Galaxy S3, manakala saya cuma menggunakan Xperia X8..






















 Saya baru sahaja beli cover untuk telefon ini. berwarna biru, di PASAR MALAM kot... murah jerr kalau di Penang saya tengok RM15, di Perak kakak saya kata RM10, di sini saya cuma beli dengan harga RM7. Berbaloi? tentulah jadi tidak sia-sia saya bersabar...


Pelarian
1. link2sd sudah boleh digunakan
2. banyak aplikasi dimuat turun di sini

Monday, September 17, 2012

My New... Xperia X8

 Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatu. Salam sejahtera salam sapu Malaysia. Apa khabar, lama sudah blog ini tidak di-update dan hari ini 18 September 2012 12:54 A.M. (overtime). Saya sekali lagi akan meng-update (rojak -kesian cikgu B.I) blog ini buat kali pertama dalam bulan ini. Ya anda salah ini bulan 9 bukan 10.... september = 9.

 Saya ingin memberitahu yang saya sudah mempunyai sebuah, sekeping, sehelai(?) telefon yang sudah dibeli. Berjenama Sony Ericsson, Bersiri Xperia, Bernombor X8. ya berwarna putih.. Android 2.1 (dimamah usia,ditelan zaman) namun saya masih akan cari cara supaya saya dapat update bukan sahaja blog ini malah telefon jugaQ...

 Banyak aplikasi telah dipasang dan banyak aplikasi terpaksa dibuang kerana tidak dapat dipasang kerana tidak sesuai versinyer... So sad but so happy and so pathetic cause, walaupun tidak digunakan namun hanset tetap muntah-kedarah bateri jadi bukan sahaja kredit perlu di  top-up malahan bateri juga.Jadi kesimpulannya.. bersyukur walau hanset second hand kerana tak mampu beli yg memahal...


Pelarian
1. bukan sahaja hanset saya juga ada beli tali pinggang baru di pekan rabu.
2. tali pinggang itu terpaksa saya ceritakan sedikit sahaja kerana dikhuatiri ditahan..
3.l3 u k u  1im4

Friday, August 24, 2012

Selamat Hari Raya

Apa Khabar kepada para pembaca sekalian yang budiman, jelita dan baik hati. Hari ini aku akan bercerita pengalaman aku semasa raya.


Malam Raya sangat seronok bermain mercun,bunga api dan yang sama jenis dengannyerrr.
Begitu juga dengan hari raya selepas balik Solat Raya aku duduk melepak dirumah kerana malas dan tak rajin nak pergi beraya.

Hari seterusnya pun begitu. Kemudian aku balik kampung di Penang plak. Dalam perjalanan ada sekali abah aku tekan brek macam tarik spin dan kami terlanggar divider. Tapi, tapi jangan risau takde yang cedera, yang sakit, ataupun meninggal. kerana sikit jer tu. Jadi kepada pemandu sekalian sila berhati-hati. Anda Mampu Mengubahnya (ingat tak iklan tu)

Pelarian
Raya raya jugak. sekolah jangan malas 

Saturday, August 18, 2012

Cerita Ria Malam Raya


 Apa khabar kepada pra pembaca sekalian... Ini adalah entri khas kerana entri ini ditaip pada MALAM RAYA!!! ya anda tidak salah baca ditaip pada malam raya. Jadi diharap bersabar jangan menjerit...

 Memang seronok kerana pelbagai letupan yang kita tidak takut... Mercunlah tu. Aku ada rakaman mercun merdeka dibawah ini.

video
video

note: video ini dirakam menggunakan telefon aku jadi pepahamlah...

Pelarian
1. aku beraya di kampung.... (tak sama dengan taman @ bandar)

Wednesday, August 15, 2012

Cara Menstabilkan Internet


 Hai ho.. Semoga anda semua sihat-sihat belaka. Hari ini aku akan menunjukkan tutorial untuk menstabilkan internet anda sama ada sudah over limit quota atau tidak...


Buka "Command Prompt". "Start>Accessories>Command Prompt". Tulis "ipconfig" dan tekan enter.


ini gambaran selepas tekan enter

Cari IP anda seperti rajah di bawah


Kemudian tulis "ping (IP ANDA) -t"

^ni haa..
dan tekan enter.. anda akan dapati program ni tak berhenti biarkan dan tutup bila nak disconnect jer....

OK bye...

Tuesday, August 14, 2012

My New... Tali Pinggang Wangi

 Hari ini aku nak ceritakan sesuatu yg sangat digemari oleh muda mudi masa kini (agaknyer?). Ya tak lain tak bukan tali pinggang. Dan anda salah. Benda ni bukanlah tali pinggang kulit atau tali pinggang sekolah.

credit to sedara kita Google
Itulah tali pinggang yang aku maksudkan. Tali pinggang wangi. Bukan sahaja wangi malah mempunyai bau yang harum seperti chewing gum. Diperbuat daripada getah dan mempunyai pelbagai warna dan sangat menarik.

Thanks to penaja utama aku, Mak Abah... Kalau dulu berharga RM15 kini sudah kurang ke RM10. Sangat murah (taklah murah sangat) sangat berbaloi. Tapi tali pinggang aku ada line.

nielah line nyer...
Menarik tak? Kalau teringin bolehlah pergi ke pasar malam berdekatan anda...

Saturday, August 11, 2012

Tablet Google Nexus 7

Jawab....jawab


 Kali ini blog aku dah ada sedikit pengubahsuaian... Suka tak? Back to the street, Syarikat yg feymes tak lain tak bukan Google melancarkan tabletnya yang terbaru iaitu Google Nexus 7 dengan kerjasama ASUS. Harganya cuma RM615 (USD199). Syarikat tersebut kini mendapat respons yang amat baik.

                                                 

Mungkin kerana bersaiz tujuh inci, berkuasa Android 4.1 (Jelly Bean), skrin 1280 x 800 resolusi tinggi yang dilindungi gelas Corning yang tahan calar. Bateri yang sangat berkuasa boleh bertahan 8 jam untuk video HD, 10 jam pelayaran web atau 10 jam untuk e-baca.

Untuk lebih menarik, kerjasama daripada ASUS dan NVIDIA Tegra 3 dengan kuasa Quad Core bermaksud segala-galanya lebih pantas. Dengan lebih 600,000 aplikasi dan permainan di Google Play tablet ini memang pilihan yang terbaik.

Apa pendapat korang?

Sumber

Friday, August 10, 2012

Memerlukan Bantuan

 Assalamualaikum.... Terasa seronok plak menulis entri ini... kenapa mungkin ini kali pertama menulis post menggunakan old interface buat kali pertama setelah beberapa bulan meninggalkannya.

 Untuk entri ini aku akan merayu, meraung, menggaung (bleh?) kepada korang untuk klik iklan di kiri dan kanan korang. Well, walaupun korang tak berminat korang boleh klik dan biarkan ia load untuk beberapa saat dan barulah korang tutup.

Terima Kasih....

Wednesday, August 1, 2012

Sedikit Update

 Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam 1 Malaysia. Apa khabar kepada semua pembaca sama ada yang berpuasa atau pun tidak. Kali ini aku tidak akan tulis teruk-teruk sebab aku nak update sedikit sahaja.


Sedar atau pun tak sudah masuk 13 hari kita berpuasa. Siapa yang sangka masa berlalu begitu pantas hingga kita tidak sedar (kadang-kadang). Mungkin dalam otak korang sekarang ini dah update pasal baju raya, kuih raya, duit raya, jalan raya dan balai raya (bleh?). Tapi aku malas fikir pasal tu.


Bulan Ramadhan yang mulia ini sama-samalah kita penuhkan dengan amalan. Jangan ingat jualan murah di pasar raya sahaja. Ingat juga harga runtuh pahala di bulan mulia ini. Bersyukurlah kerana kita masih bernyawa untuk berpuasa.

Kejadian mercun sudah pun muncul di tv. Tapi kenapa tiap kali kecederaan mercun hanya di Kedah. Ada juga orang akan cakap malam nanti nak sahur. Dia memang sahur waktu malam ke? Atau subuh dia memang malam. Penggunaan ayat yang salah sebenarnya. Baiklah saya rasa tidak ada apa lagi yang saya hendak taip.


Pelarian
1. saya akan berbuka di sekolah hari ini. Seronok??..

Baiklah aku reverse diri dulu. Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam propaganda.

Monday, June 11, 2012

Sekolah Mari!!

 Assalamuailakum kepada para pembaca yang tengah boring kerana perangaai saya yang jarang post apa-apa. Ok lah saya nak cerita pasal pengalaman saya bercuti di rumah mak cik saya. Well annoying giler wehh internet tak ada tapi aku tak kisah sangat pasal longgokan game yang terdapat dalam laptop dia dan astro yang ada (tak payah nak alih area) 


 Kemudian kami berangkat pergi ke Midvalley untuk beli seluar adik aku (adik aku dan sepupu aku ikut jugak). Masa masuk tu first thing that pop out in my mind is apa benda tu. Rupanya ada pameran Micky Mouse di situ. Tapi aku takdelah plak gatal nak bergambar dengan patung mickey mouse kat situ. Habis beli, kami balik


 Lusanya kami pergi ke Suria KLCC (fuyoo!) bersiar-siar makan angin lah katakan. Bila perut dah mengaum kami singgah makan sebentar di food court kat situ. kami order nasi ayam. Tapi bukan ayam tu aku nak cerita tapi sup itu. Sup itu berbau air rebusan ayam dan tak sanggup aku nak telan. Sekian sajalah kemerapuan aku dalam post kali ini. PAPAI!

Tuesday, May 29, 2012

Cuti Sudah Datang. LAGI?

 Assalamualaikum, salam sejahtera, salam satu Malaysia kepada semua pembaca yang baik hati kerana sudi membaca post pertama dan terakhir (kot) untuk bulan ni. Aku tertanya-tanya kalau tak lama dulu aku ada post pasal sains. Korang mungkin akan tahu betapa rumitnya nak keluarkan kanta daripada mata lembu tu, apatah lagi nak masukkan. Indah sungguh ciptaan Allah.


 Cuti dah datang semestinya sebagai pelajar sekolah duit sudah berkemas nak lari. Sakit plak otak aku nak fikir masalah ni. Kerja aku takda jadi pandai - pandailah. Korang buatlah aktiviti berfaedah, jangan mengadap laptop, Komputer, ipad, telefon korang 24/7. boleh gila tau!!



Tuesday, April 24, 2012

Apa Yang Aku Tau Pasal Motor?

 Assalamualaikum kepada sesiapa yang tengah membaca entri yang mewakili bulan ini agaknya? Kenapa aku lama tak post apa-apa. Bukannya aku malas( tak berapa rajin jer) tetapi ya memang aku malas nak menyemakkan blog ini dengan cerita yang remeh-temeh dan tak ada faedah langsung.
Inilah CONTOH motor yg aku selalu bawa.


Kita mula membaca isi plak. Kalau korang sesiapa yang kenal aku 3 daripada 10 je yang cakap aku reti bawa motor sebab aku tak keluar dari taman aku jadi tak semua tau... Cakap je pasal motor memang aku tak berapa tau cuma benda yang biasa aku taulah. Seperti :


Karbereta - kaburator 
plug 
isoba         -absorber
tayar
shoot         - cover motor
kepak
enjin
tuti              -minyak 2TI


dan banyak lagi tapi tak larat fikir dah..... Mungkin bila aku dah ada motor aku akan belajar lebih lagi. Tapi sebagai remaja macam aku kalau ada motor kena pekap (pick-up) dulu. Setakat ni tak banyak motor aku pernah bawak jadi aku akan belajar pelan-pelan.


Pelarian 
1. Esok ada sukantara.
2.belajar 3 masa terawal.
3.kenapa tak buat tak belajar langsung.
4.teruk betul  Noranini PK.

Thursday, March 29, 2012

Tiga Swagger ft Taitingtong & Kamal Adli - Apa Celop To' Lirik


Yeah.... (Tiga Swagger)
Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop


Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop


Tukar satu keris kali ini takde sarung
Ayuku yang manis turut lumba baju kurung
Datang satu lagi pakai filter remote kunci
Dua lenggok kanan, dua lenggok kiri


Atas sijil bila kaya nak lumba kuda
Ini Tiga Swagger kalau berani kita lumba
Hidup Rap Malaya, Bapa rock Malaya
Taitingtong sama flow ada gaya


Apa celop to', wa cover lu to'
Jangan takut to', budak ramai to'
Pandang ke kiri nampak budak kita to'
Pandang ke kanan masih budak kita to'


Payung kebal to' takde sapa nak halang
Budak kita to' pandai simpan belang
Oppss, jadilah menghilang, 
Gua layan sorang, gua tak akan goyang
Gua tahu lu


Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop


Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop


Yo,yo,yo
Tinggal jangan pandang-pandang
Terus ke Mail lambung, swagger tetap swag ini boleh sambung (swag)


Si manis rapat sikit jangan buat muka sombong
Bukan nak ajak kahwin bukan nak duduk sebumbung
Turun ke gelanggang sama tari menari
Biar seiring sama kita sama catdaddy (say what)


Catdaddy di sini (Catdaddy)
Yeah mari kita catdaddy (lentok)
Pusingkan tangan seperti pusingkan kerusi-kerusi roda
Turunkan badan jangan jatuh ke lantai dansa
Kaki terus silang-silang, kaki macam mengipas 


Naik balik atas perlahan kau libas (lentok)
Libas kiri Libas, Kanan libas-libas (lentok)
Naik gerak badan dan semula dan panas (lentok)
Ha ha, dan panas


Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop


Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop


Are you ready boy
Sama-sama kaki kanan, usap kepala
Muka layan, sambung kaki kiri
Jangan stop, layan hip-hop
Swagger pegang janji, hip-hop sampai mati


Ayuh To', mari menari
Senget badan, goyang dan menari
Don't stop, layan hip-hop
Swagger pecahkan hip-hop sampai mati


Apa celop, To'
Kaki kanan, muka layan sambung kaki kiri
Don't stop, usap kepala
Senget badan, goyang tangan ikut nadi


Won't stop, masih hip-hop
Swagger pegang janji pada hip-hop sampai mati
Jangan stop, layan hip-hop
Masih ramai lagi orang macam ka


Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop


Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop


Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop


Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop to'
Apa celop



Kalau korang nak mp3 dia nah boleh klik sini.

Thursday, March 22, 2012

Youtube.com.my??

 Assalamualaikum kepada para pembaa sekalian. Pada hari Jumaat yang mulia ini aku akan berkongsi sedikit maklumat yang baru keluar. Ya bukan Tidak.


 Entri ini berkisahkan youtube. Youtube telah melancarkan satu laman web perkongsian video untuk Malaysia dan kalau korang nak, korang boleh pergi ke youtube.


 'Saya bangga jadi rakyat Malaysia tau'- seseorang

Monday, March 12, 2012

Rambut Panjang

 Assalamualaikum, apa khabar pembaa sekalian alam yang baik hati kerana sudi membaca entri aku yang aku dah siap tulis. Jadi hari ini aku nak kongsi satu masalah yang sering dihadapi lelaki.


 Anda betul, rambut panjang. Sebagai lelaki aku sendiri menyimpan rambut yang panjang kerana aku suka dan selesa. Jadi sebagai pelajar memang kena ngan cikgulah pasal rambut. Kalau yang nak jimat duit tu bolehlah tunggu cikgu gunting tapi bagi pelajar macam aku, kami tak nak rambut kami diganggu.


 Cikgu-cikgu tak nak bagi ruang untuk kami buat apa yang kami suka. Cikgu lelaki pun ada rambut panjang tapi takde plak nak kena gunting ngan cikgu lain. Bagi aku, aku sikat tepi rambut aku dan tidak menggayakan dengan gaya punk, mohawk, fauxhawk atau skinhead. Kenapa nak kacau kami yang berambut panjang sedangkan pelajar cina tidak diambil apa-apa tindakan.


 Jadi untuk tutup entri ni, aku cuma dah tulis takde pelarian.




                                       Nota: Entri ini mempunyai tulisan yang tidak ada didalam kamus kecuali 
                                                 kamus bahasa mat rempit.

Lari! Cuti Dah Datang.

 Baca apa lagi, cepatlah lari cuti tengah kejar ni. Gurau je jangan ambil hati ok. Kita mulakan bacaan dengan kata sapaan Assalamualaikum dan Al-Fatihah. Ok setakat ni kerja sekolah aku tak ingat pun kalau ada dan aku dah berjalan kaki sejauh dalam rumah dan dah bersiar-siar.


 Seronok juga. pagi tadi aku pergi Gunung Jerai bersama Mak Andak, sepupu dan adik beradik aku.Kami tak lari sangat pun tapi seronok jugaklah. Apa yang penting ada gambar. Mak Andak aku datang sini hantar kakak aku yang balik dari asrama yang jauh nun di hulu. Kemudian balik je rumah kami dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu yang ikut Mak Andak aku dan ikut Abah aku. Abah aku diikuti dengan angkatan tentera iaitu kakak aku, mak aku, opah aku, Mak Long aku, adik kembar aku (opah, mak long dan sepupu ikut hantar kakak aku sekali tapi dah balik dah). Mak Andak aku pulak diikuti oleh aku, sepupu aku dan adik aku.


 Abah aku pergi Padang Besar dan kami pergi banyak tempat jadi biarlah aku cerita pelan - pelan. Kami bermula dengan pergi Muzium Arkeologi Lembah Bujang di Merbok. Aku memang terpegun bila melangkah masuk ke dalam walau aku pun tak tahu benda apa yang buat aku terpegun.


 Banyak barang bersejarah dalamnya jadi aku memang tak minat nak cerita. Kemudian kami pergi makan di Radix Fried Chicken kerana Mak Andak aku kata tempat dia takde pun RFC. Restoran tu lengang je aku tengok mungkin kami datang awal kot? Seterusnya kami beransur ke Kulim untuk pergi ke kilang pinggan sebab Mak Andak aku nak tambah koleksi di.


 Masa nak balik tu kami ada singgah Petronas untuk isi minyak kereta dan pergi tandas. Nak keluar kat depan petronas tu ada lorong kecemasan dan lorong tengah tu plak jam jadi kami terpaksalah parking senget skit. Lepas tu ada mamat mana entah hon dekat kami rasanya. Teruk betul perangai dia padahal bukan nak belok pun. Jadi rakyat Malaysia silalah bawa bersabar bila di atas jalan raya ok.


 Dan kami balik dengan penuh gembira. TamaT


Pelarian
1.kemahiran menulis aku semakin hilang jadi kalau tersalah tulis tu sila maafkan.
2.teruk betul perangai rakyat kedah
3.ni entri pertama aku tulis panjang macam karangan

Wednesday, March 7, 2012

NFS Pro Street Java Game

 Haa kali ni aku nak share satu game yang mudah diguna mudah dimain dan mudah di-install. Game ni untuk handset yang sokong format 'jar' ok seperti handset Samsung Corby 2 aku dah lama beli cd ni tapi baru sekarang sedar game tu untuk handset. Fail tu cuma folder biasa jadi agak melecehkan sebab nak convert jadi 'jar' tu susah tapi aku dah atasi masalah ni.


 Aku main sekejap je kat handset mak aku tu tapi ni ada dua screenshot aku sempat ambil. Kalau korang nak download boleh klik sini. Komen kalau ada apa -apa masalah dengan link tu ok.




Copyright© All Rights Reserved Luqmanderr.blogspot.com